Parish of St Martin and St Paul

This new community building for the Parish of St Martin and St Paul in Canterbury was completed in 2006.

The challenge

The project is located in a narrow and challenging ‘infill site’ adjacent to the east end of the medieval church of St Paul’s and with its northern aspect onto historic Church Street.

St Pauls Exterior
St Pauls Exterior crowd

Our solution

The new building wraps around the exterior of the main body of the church on its eastern and southern sides being set back from it so as to create a pair of small courtyards. Internally, the brief includes a community space on ground floor level, the fully glazed facade of which overlooks a new sheltered courtyard between the Church’s east end and the Hall. Other accommodation includes a number of meeting rooms and offices, kitchen, toilets and disabled lift.

Internally the accommodation is linked at the rear to the vestry of the Church allowing a variety of community functions to flow between the two whilst externally from Church Street, the buildings read as separate volumes.