Quex Barn

Clague were asked by the Dean and Chapter of Canterbury Cathedral to look into a scheme to redevelop an existing 3 storey linked listed property fronting Burgate in Canterbury with the rear sitting within the Cathedral grounds.

The challenge

The listed building had suffered from many intrusive alterations throughout its lifetime and the client wanted to fully restore the building and convert it sensitively to provide more accommodation for multiple uses whilst increasing the financial opportunities.

The final scheme included the demolition of the unsightly outbuildings to the rear of the property, the inclusion of a new extension to provide kitchen accommodation for commercial use at ground floor, along with a revised layout to incorporate inclusive access to the commercial area; the conversion of the two floors above into separately accessed flats for the client to retain.

Quex Barn Exterior

Our solution

The works involved fully repairing the property throughout including structural works to the existing roof. The commercial property was left as ‘structurally sound’ with no finishes applied whilst the flats were fully decorated and finished ready for the client to let. The fit out works to the commercial space were left entirely to the tenant.

The property as mentioned is listed and is within a conservation area as well as sitting on the edge of the Cathedral grounds. Throughout the works we liaised carefully with the the conservation officer as well as our own in house conservation experts to ensure the works were true to character and form whilst using the appropriate materials. During the build several important archaeological features were discovered and recorded.