Wingham Court Farm

This dairy building forms part of a major restoration and conversion to residential usage of a long and narrow former farm building complex to the south of Wingham Court, Kent.

Image of Wingham Court Farm

Our solution

In converting the building to create a high standard, contemporary home, the main design criterion was to retain its open plan character and its linear form. The earliest part of the building, which runs approximately north to south, is lower and narrower at its southern end than a later Victorian section to the north.

The challenge

The design has therefore split the building into two parts. At the northern end are a guest bedroom, bathroom and library, with the master bedroom and en suite on the first floor. The southern end of the building contains a dining area on the ground floor and a study and WC at first floor level. A kitchen and a breakfast room are located in a new extension on the end of the building.

Image of the interior of Wingham Court Farm
Image of Wingham Court Farm front elevation
Image of Wingham Court Farm
Image of Wingham Court Farm
Image of the interior of Wingham Court Farm

The results

The brief called for the conversion to be completed to a higher standard than required under current building regulations in terms of both thermal and sound insulation. In addition, a full heat-recovery system is included together with underfloor heating and a built-in vacuum system. These have been in-filled with a combination of double glazed windows and sliding doors in black aluminium frames.

The project received a citation in the National Home Building Design Awards.