Highgate School

Initially built circa 1865 to the designs of Frederick Pepys Cockerell, the Grade II* listed Big School and its chapel at Highgate School in North London needed an upgrade. Clague, with extensive experience in sensitive and respectful designs, together with Gardner & Theobald quantity surveys and contractors Cuffe, have adapted and redesigned the space. The upgrades to the building have provided Highgate School with flexible additions to its premises, including a library and resources area. The designs maintained and embraced the character of the original hall by creating a new mezzanine perimeter gallery to allow visitors to appreciate the whole space. The project was shortlisted in the 2017 RICS Awards.

The Big School is a Victorian Gothic building located in North London. While the structure is not particularly inspiring from the roadside, within the quadrangle the building is imposing and impressive. It has retained its entrance steps, taking visitors to the main entrance at first floor level, and its lead parapet and oriel windows.

Originally, the Big School building was one large school room with a library area on the upper ground level and four separate classrooms, together with a brick vaulted space known as the undercroft, on the lower ground level. More recently the building has been used as an assembly hall and occasional music performance venue.

Our designs for the upgrades included a new library, opened in September 2013 by the then-MP Gordon Brown. Shortlisted in the 2017 RICS Awards, this innovative conversion of the Grade II* Listed Big School offers a stunning new facility to pupils combining a traditional library with a modern ICT/media suite.

The project went hand in hand with specialist repairs to this historic building. This was very much a team effort with the school project managers and Cluttons, contractors Cuffe, quantity surveyors Gardner & Theobald and M & E consultants Peter Dee and Associates.

Photo Credit to Luke Hughes.