THE OLD SCHOOLHOUSE
THE OLD SCHOOL HOUSE

HISTORIC

THE OLD SCHOOLHOUSE

The restoration and repair of a Grade II listed medieval House, The Old School House in Stalisfield.

The property was in a state of disrepair and widespread decay, with previous unsympathetic repairs from the 20th century having caused extensive damage to the building. These repairs were increasing the rate of decay of the timber frame. The careful rectification of these repairs was therefore fundamental to a successful restoration project.

Clague worked closely with the structural engineer Holt Wooten and Colman contractors throughout the project to restore and repair the building. A range of traditional building materials and methods were employed to the 16th century vernacular property. Existing lath and plaster internally, meant it was decided to work from the outside in, in order to not disrupt these historic finishes. Wood fibre insulation board and lime mortar was installed to the walls to forms ‘breathable’ walls. Listed building consent was also gained for the upgrade of all casement windows with slimline double glazing.

[justified_gallery images= “9378,9381,9380,9379” gallery_paginate= “none” items_per_load= “9” gutter_width= “20” image_height= “400” full_size= “1” initial_load_style= “none” hover_style= “style1-hover” default_image_style= “color” lazy_load= “0” hover_image_style= “color” image_effect= “none” disable_overlay= “1” overlay_color= ‘{“id”:”palette:0″,”color”:”#000000″}’ gradient= “0” gradient_color= “” gradient_direction= “right” caption_type= “alt” like_button= “1” adaptive_image= “0” hide_in= “” css_id= “” css_classes= “” animate= “1” animation_type= “none” animation_delay= “0” animation_duration= “300” padding= ‘{“d”:”0px 0 0 0″}’ margin= ‘{“d”:”0px 0 0 0″}’ border_style= ‘{“d”:”solid”,”l”:”solid”,”t”:”solid”,”m”:”solid”}’ border= ‘{“d”:””}’ border_color= “” border_radius= “” box_shadow= “0px 0px 0px 0px rgba(0,0,0,0)” key= “BJqO3yDra”][/justified_gallery]

External landscaping consisting of terraces and gabion walling and a new, bespoke garage finished the project.

Internally, the building’s original internal arrangement was restored back to when it was a Wealden Hall House, a key aim of the project. A double-height main hall window was reinstated to introduce more light into the property. Clague worked closely with a local carpenter to install a top hung screen in order for the main hall to be ventilated.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google
Spotify
Consent to display content from - Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from - Sound

© 2022 Clague Architects